Het lange parcours van Haven...

culinaire avonturen...

link tussen bord en cultuur
Referenties

Passie voor reizen en koken

Het begon meer dan 15 jaar geleden…

Met Bangkok – en Vietnam Proeven nemen Eva Verplaetse en Tom Vandenberghe mensen op sleeptouw en organiseren culinaire reizen doorheen Azië. Hiermee leggen we een link tussen wat op je bord komt en de plaatselijke cultuur.

Al snel volgt hieruit een eigen Huiskamerrestaurant in de Gentse binnenstad (2002 – 2005), waar we elke zomer op een ongedwongen manier het beste uit de Thaise keuken in zijn meest authentieke vorm presenteren.

In 2005 wordt Kookstudio Eetavontuur geboren. Aan de hand van kookworkshops en catering brengen we telkens een culinair avontuur. We starten oorspronkelijk met 2 workshops, al snel lopen er meer dan 20 verschillende kookprogramma’s, van Marokkaans – tot Japans koken.

Er ontstaat een passie voor street food en dit resulteert in een eerste kook- en reisboek omtrent street food. “Bangkok street food, koken en reizen in Thailand” wint de “Gourmand cooking book award” in Parijs. (Samenwerking met Foodphoto en Eva Verplaetse). De kookboeken worden internationaal opgepikt en vertaald in 4 talen. Er volgen nog 4 boeken rondom streetfood: Vietnam street food(2011), Singapore & Penang street food (2013), New York street food (2015) en Tokyo streetfood (2017).

Vanuit Kookstudio Eetavontuur organiseren we het eerste Street food festival in Belgie. Meer dan 1200 mensen schuiven aan voor eigen bereide gerechten en heel veel lekkers van Mexico tot India.

In 2012 start Tom Vandenberghe een nieuwe concept in Vlaanderen en brengt de eerste Japanse noedelbar naar Gent. Noedelbar Ramen wordt in 2018 voortgezet door ex-HAVEN-collega en Japan-kenner Laurens Sonneville.

Onze eigen mini Foodtruck maakt de straten van Gent onveilig en duikt op de meest onverwachte momenten op in het straat beeld. Gebruik makend van sociale media. De term Guerrilla-cooking is een feit.

We brengen onder de noemer Mercado creatieve foodconcepten uit de regio samen en organiseren een foodmarkt met lokale producenten. In de marge van de foodmarkt organiseren we een debat over wat street food voor onze stad zou kunnen betekenen met mensen van het Gentse schepencollege.

September 2016 lanceren we een lunchcafé Haven op Dok Noord. Hiermee brengen we minder gekende street food gerechten van over de ganse wereld in een lunchformule. Van Sichuan noedels met lamsvlees, mapo tofu tot Singapore laksa noedels, enzo…

Overige realisaties: Eat the book Japan, Hot pot night, Cooking with your mom, Koken voor gasten in Duinkerke , Nacht van de horeca, 25 jaar Charlatan, Buurtkeuken Campo, Televisiprogramma “Komen eten”, Vooruit street food festival, Vietnamese pop up “Oh Zoi”, Gentse feesten.